Szűk évtizede jelent meg és vált rögtön klasszikussá Váncsa István Lakoma sorozatának az itáliai
konyhákat bemutató kötete, amelynek most jelentősen bővített, csaknem ezer receptet és
negyvenhárom izgalmas gasztroesszét – s egyben különleges, szellemes-míves irodalmi szöveget –
tartalmazó példányát veheti kézbe az olvasó, a tradicionális olasz gasztronómia pazar tárházát.
Megtudhatjuk belőle, miért rúgta ki Verdi a szakácsai többségét, szükségből lett-e Beethoven
kedvenc fogása a sajtos makaróni, hogyan készül Horatius levese, a Három Velence marhapörköltje, a
Donizetti-torta, vagy például hogyan olvassuk az Ulyssest. Ahogy a tömény és nagyon markáns ízű,
valójában csaknem ihatatlan innivalókat, mondjuk a Friuli-Venezia Giuliából való Amaro Nonini
Quintessenziát szokás. Cseppenként.
Profi séfeknek, alkalmi főzőcskézőknek és egyszerű irodalomkedvelőknek egyaránt kihagyhatatlan.