„Hogy mért indult el az erős paprika észak felé, az nem kérdés.
Azért, mert jó. A kérdés inkább az, hogy mért nem indult el
hamarabb. Amerika felfedezését követően szinte azonnal
meghódította a szubszaharai Afrikát, Indiát, Dél-Kínát, Délkelet-
Ázsiát, Indonéziát, vagyis az óvilág meleg égövi területeit, később
Európa föntebb jelzett vidékein is felbukkant. Aztán jó darabig
lépést se tovább. Hogy mért, azt rejtély. A csiliben levő kapszaicin
hatása nem éghajlat- és nem is kultúrafüggő, az erős paprikát
először kóstoló tamil gyerek ugyanazt érzi, mint az ugyanolyan
paprikát kóstoló norvég gyerek. Ordítanak tőle mind a ketten.”
Lassan másfél évtizede jelent meg először ‒ és vált rögtön klasszikussá ‒ Váncsa István Lakoma című monumentális szakácskönyvsorozatának első része. Az azóta több kiadást megélt kötet jelentősen bővített változatát veheti kézbe az olvasó, csaknem nyolcszáz receptet és negyvenkét esszét tartalmaz. Kiválóan használható szakácskönyv és élvezetes olvasmány, lényege a teljesen egyedi, szubjektív, szellemes-míves irodalmi szöveg. Megtudhatjuk belőle, miért Dante tollára való az avatatlan személy és egy komolyabb csili találkozása, hogyan szabadulhatunk, ha ránk ül egy teve, mi köze a francia délnyugat konyhájának a sólethez, hogyan készül a szultán gyönyöre, a sajttorta nadrág nélkül vagy épp a vezír ujja.
Profi gasztronómusoknak, alkalmi főzőknek és fotelséfeknek egyaránt kihagyhatatlan.